Geslurp. Stilte. Getik van lepels in een kopje. Weer geslurp. Dat kan niet anders dan het geluid van een theeproef sessie zijn.
Het slurpen gebeurt om zuurstof bij de thee te laten komen. Zodat het sneller afkoelt en omdat je door de combinatie met zuurstof de thee beter kunt proeven. En dat is van belang want bij een Tea Tasting sessie draait het om smaak. Maar ook: Wat ruik je? Wat zie je?
Muntje
In een lange rij staan verschillende theeën opgesteld. Bijvoorbeeld eenzelfde soort thee van één theetuin die in dezelfde periode is geplukt, zoals 8x een First Flush. Het kunnen ook verschillende theeën van diverse theetuinen zijn, zoals een witte, groene, oolong en zwarte thee op een rij. Voor iedere zak gevuld met thee staat een klein wit potje met deksel en een kom. Alle theeblaadjes worden zorgvuldig afgewogen en in de potjes gedaan. Vaak wordt een muntje gebruikt om de thee af te wegen. Dezelfde hoeveelheid blaadjes, dezelfde hoeveelheid water, op dezelfde temperatuur en 5 minuten trektijd. Op deze manier zet je een enorm sterke kop thee, met de bedoeling dat je hiermee alle smaken eruit haalt. Zowel de bittere smaken als de zoete, kruidige, fruitige; net welke smaken de thee in zich heeft. De kunst is om de mooie smaken boven de sterke, bittere of astringente smaken uit te halen.
Kleurenpalet
Na het afgieten van de potjes in de kommen is de kleur van de thee zichtbaar. Er wordt altijd heel even gewacht zodat de thee iets afkoelt en beter te proeven is. De proevers krijgen een lepel en één voor één scheppen ze de thee uit de kommen en slurpen ze deze op. De hele rij met kopjes thee levert altijd een mooie foto op. Soms kleine kleurverschillen, soms een geweldig kleurenpalet. De tafel met kopjes staat altijd onder een raam, zodat er voldoende licht is om de kleuren te kunnen zien.
Concentratie
Ik heb verschillende Tea Tasting sessies gedaan en het vereist altijd concentratie. Met aandacht proeven, erover praten, weer proeven. En tot slot nogmaals proeven als de thee is afgekoeld. En weer ruiken. Het mooiste is om het samen te doen. Gedachten uitwisselen. Blaadjes bekijken, ruiken. Op deze manier kom je veel te weten over de thee, hoe deze bewerkt is en over de theetuin. In Darjeeling en Nepal heb ik veel tijd besteed aan het proeven en het praten. Terwijl ik proef, bedenk ik vaak al een zetadvies hoe ik denk dat de thee het beste tot zijn recht komt. Dat is iets wat ik later altijd nog uitvoerig uitprobeer.
Water
Behalve de thee speelt ook het water een rol. Wij hebben hier in Nederland ander water dan in Nepal of India, of waar dan ook. Het water verschilt zelfs per regio binnen Nederland. Dezelfde thee kan dus de ene keer iets anders smaken dan de andere keer, afhankelijk van waar je bent. Ik heb dan ook verschillende samples meegekregen om deze met Nederlands water te gaan proeven. Heel benieuwd hoe de smaken hier uitkomen!