Cadeaupakketten

Laat een mooi cadeaupakket met Darjeeling thee bezorgen, bekijk hier>>

Theeproeverij volgen?
Tijdens een theeproeverij leer je over thee, je proeft verschillende soorten thee gecombineerd met kleine hapjes. Neem contact op voor de mogelijkheden.
darjeelingthee.nl | Welk materiaal is het meest geschikt voor een theepot?
Hoe maak jij een keuze voor een nieuwe theepot? Waarschijnlijk bekijk je gewoon wat je het mooiste vindt. Je kiest voor een bepaalde kleur, omdat dat mooi matcht met andere spullen in je huis. Of je kiest voor je lievelingskleur omdat je er gewoon heel blij van wordt. Wist je dat je ook praktisch kan bekijken? Hierbij leg ik wat verschillen uit tussen diverse materialen.
Porseleinen theepot, aardewerk, keramiek, glazen theepot, dubbelwandige theepot, mok of glas, kopje thee, darjeelingthee, nepal thee, materiaal theepot, Lente thee winkel Scheveningen
21055
post-template-default,single,single-post,postid-21055,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Jouw theepot van porselein, rvs of glas?

Welk materiaal is het meest geschikt voor een theepot?

 

Hoe maak jij een keuze voor een nieuwe theepot? Waarschijnlijk bekijk je gewoon wat je het mooiste vindt. Je kiest voor een bepaalde kleur, omdat dat mooi matcht met andere spullen in je huis. Of je kiest voor je lievelingskleur omdat je er gewoon heel blij van wordt. Of je houdt van de decoratie op de theepot… die bloemen…

En dat is natuurlijk logisch. Maar wist je dat je ook praktisch kan bekijken? Hierbij leg ik wat verschillen uit tussen diverse materialen.

 

Aardewerk en porselein

 

Aardewerk en porselein zijn verschillend. Aardewerk (ook wel keramiek genoemd) bestaat voornamelijk uit klei en is

wat robuuster in uitstraling dan porselein. Het wordt wat minder heet gebakken dan porselein en is daardoor wat minder stootb

estendig. Maar afgewerkt met glazuur kan het toch veel hebben.

Porselein wordt zoals gezegd heter in temperatuur gebakken en is daardoor wat sterker. Het is licht in gewicht, verfijnder in uitstraling en wit van kleur. Echt geschikt voor veelvuldig gebruik.

 

RVS of metalen theepot

Er zijn ook theepotten beschikbaar in roestvrijstaal materiaal (RVS). Zoals de dubbelwandige theepotten. Hierin blijft je thee extra lang warm, het is een soort thermosfles, maar dan in de vorm van een theepot. Je kunt niet zien hoe de kleur van de thee verkleurt, maar voor winterse dagen, of als je de hele avond niet meer van de bank af wilt, dan is dit de ideale theepot.

 

Yixing klei

Rode Yixing klei is een speciale klei uit China. Het wordt ook wel het paarse zand genoemd, daar staat Yixing om bekend. Het is aan te raden om steeds dezelfde soort thee in een theepot of cup van dit materiaal te gebruiken, omdat de klei de thee in zich opneemt. Zo ervaar je de beste theebeleving.

 

Glas

En dan is er nog glas. Ik vind het superfijn om te zien hoe de thee verkleurt terwijl de theeblaadjes trekken in de pot. Een schouwspel! Langzaam verandert het water van wit naar geel, groen, goud of koperkleur. En als je de theeblaadjes los in de theepot doet, dansen de blaadjes door je pot. Maar ook in een theefilter zie je na een paar minuten hoe de blaadjes hun werk hebben gedaan. De thee heeft de kleur die je wilt en je haalt je filter eruit.

Nadeel van glas is dat het wat kwetsbaarder is, wees dus voorzichtig bij de afwas. En het koelt wat sneller af dan ander materiaal, maar dat kan ook weer een voordeel zijn, als jij zo iemand bent die liefst meteen de hele theepot leeg drinkt;)

 

Mok of glas

Al met al is er genoeg keuze in het materiaal van een nieuw theepot. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de keuze voor een glas of mok. Want ook daarvoor geldt natuurlijk min of meer hetzelfde. In een glas is je thee mooi zichtbaar. Een kopje of mok van porselein voelt fijn in de hand. En een mok van keramiek of aardewerk is beschikbaar in alle mogelijke kleuren.

 

Afmetingen

Ook hierbij is genoeg keuze. In een volgende blog geef ik meer informatie over de keuze voor een theepot van 100ml of misschien wel eentje van 2 liter.

 

Tot slot

Eigenlijk raad ik je aan een combinatie van verschillende materialen te gebruiken. Zo kun je per thee kiezen wat het meest geschikt is. Een bijzondere thee met speciaal blad, die is prachtig in een glazen pot. Een thee waarmee je achter de laptop duikt en waarvan je wilt dat die lang warm blijft, die zet je in je dubbelwandige theepot.

Hoeveel theepotten heb jij thuis? Welke heeft jouw voorkeur? Bekijk verschillende materialen in de winkel van Marjolein in Scheveningen theewinkel Lente >.